ARTIST TALK

Bijgewerkt op: 11 okt. 2018

Eva O'Leary // Penn state


persoonlijk, doelgericht, diepzinnig, problematiek, roze wolk, kwetsbaar, meiden.


Tijdens UNSEEN ben ik naar Artist talks wezen luisteren. Waarvan één prater mijn aandacht extra trok. Eva O'Leary begon haar praatje meteen persoonlijk en informeel. Ik voelde meteen dat mijn aandacht vooral naar haar ging, ik werd niet meer afgeleid wat bij mij wel snel gebeurd. Eva begon met haar levensverhaal over haar Amerikaanse familie. Haar moeder komt uit Ierland en haar vader is Amerikaans. Ze is opgegroeid in Penn State, ook wel Happy Valley genoemd. Ze liet meteen het probleem van Penn state zien. Als je hierop googled krijg je 4 aanbevolen categorieën zien; girls, party, University and girls. Eva zag het al op jonge leeftijd dat er iets niet klopte aan Penn State.


Eva haar werk gaat over het thema feminisme en het thema identiteit. Wat erg belangrijke thema's zijn en zeker dat dit ook een grote rol speelt in Amerika. Eva haar werk is daarom erg belangrijk, gericht en besteedt veel aandacht naar het onderzoek. Ze heeft enkele jaren gedaan om er een fotografie project te maken van Happy Valley.


Wat ik erg grappig vond tijdens het luisteren en zien van Eva haar presentatie, was dat ze een video liet zien. Deze video duurde langer dan 2 minuten maar ze zei na 15 seconden al; oké genoeg gezien, heeft er iemand nog vragen. Het bleef stil want iedereen was aandachtig naar haar video aan het kijken en ze werd daar heel ongemakkelijk van. Hier herken ik mezelf erg in terug. Ik denk dat Eva wel weet dat haar werk daadwerkelijk goed is anders had ze de prijs niet gewonnen bij Unseen maar dat ze het op een of andere reden niet echt wil toegeven aan zichzelf. Ik ben in ieder geval gefascineerd van haar werk. Daarnaast waardeer ik ook haar werkwijze. Ik denk dat ik me snel op m'n gemak zal voelen als ik voor haar camera zou gaan zitten.


*Lees hier een interessant interview http://www.maakemagazine.com/eva-oleary/4 weergaven