GROEP: CIRCUS

In het vierde tevens het laatste blok mochten we 7/8 weken een groep volgen. Deze groep moest uit je eigen nieuwsgierigheid gekozen worden en de groep mocht je nog niet kennen. Mijn tripje naar Italië in april heeft mij het circus weer laten zien. Ik was aan de wandel en zag een klein circus in de buitenwijk van La Spezia. Een echt nostalgisch circus wat me doet denken aan vroeger. Er waren nog geen bezoekers, er zat een grote groep samen te eten. Een echte circusfamilie neem ik aan. Ik was gelijk nieuwsgierig. Het sprak me meteen aan en wist dat ik in Nederland dit ook wilde gaan opzoeken. Tijdens de voorstelling wordt je in een fantasie wereld gebracht, 90 minuten alleen maar plezier. Toen ik jonger was en het circus bezocht weet ik nog heel goed dat dit de plezierigste 90 minuten van die dag waren. Tegenwoordig zijn wilde dieren verboden en mogen alleen boerderijdieren nog mee doen. Ik werd gelijk nieuwsgierig naar hoe populair het circus vandaag de dag nog is? En heeft het nog toekomst? Daarnaast trok mij het echte circusfamilie gevoel mij aan. Ik ben altijd benieuwd geweest naar hoe je leeft in een woonwagen van plek naar plek. Je hebt geen thuis basis. Waar schrijf je zelf dan in, bij welke gemeente en waar gaat je post heen? Het circus gaat vaak al generaties lang mee, hoe is dat tot stand gekomen en hoe leer je mensen kennen. Waar gaan de kinderen naar school en waarom vinden hun dit leven zo fijn. Allemaal vragen waar ik heel graag het antwoord van zou willen weten. Het maakt me heel nieuwsgierig.

CIRCUS BOLALOU

Ik wil het contrast laten zien door het hele harde werken in het circus leven en waar de familie het daadwerkelijk voor doet.

Ik heb gekozen voor een wandpresentatie, dit is omdat de foto’s daardoor het beste tot hun recht komen. De familie is heel open en toegankelijk en zo wil ik dat ook laten zien op mijn schouw. De foto waar ze het eigenlijk allemaal voor doen zal een aparte plek krijgen op de schouw. Zo creëer ik een contrast tussen het circusfamilie leven en waarvoor ze elke dag zo hard werken. Daarom kies ik voor een wandpresentatie en niet voor een boek of een andere presentatievorm omdat ik dit persoonlijk gesloterner vind. Bij de wandpresentatie heb ik tekst toegevoegd. Aan de buitenkant een foto wat mensen verwachten van het circus; de ultieme droomshow. Met een informatieve tekst over de speellijst waar het circus allemaal speelt deze 8 weken. Als je de expositie inloopt zie je alles achter de schermen, het harde werken , het familie gevoel, attributen, opbouwen & afbouwen, portretten van de mensen en hoe ze met elkaar zijn. Daar heb ik een tekst toegevoegd wat het volgende zegt; de omzet & kosten van het circus. Zo krijg je even besef dat ze heel hard werken voor een stuk waardering en groot applaus. Wat ze verdienen kunnen ze niet veel mee maar bij hun gaat het vooral om het grote applaus.

61 weergaven