Jaya - opdracht 1; Verzamelen

Mijn geformuleerde opdracht door klasgenoten was;

Laat de controle los door de viewfinder af te plakken. Een serie van 10 beelden waar je analoog op moet reageren.conclusie opdracht;

Ik merk dat als ik de controle los moet laten door de zoeker af te plakken andere manieren zoek om controle over mijn beeld te krijgen. Dat heb ik dan gedaan door een onderwerp eraan vast te maken, een duidelijk begin standpunt. Ik heb een landschap gefotografeerd in deze gevallen zet ik mijn camera op het statief zodat ik via de waterpas kan zien dat het beeld wel recht is. Ik heb mijn camera wel op M staan, zo oefen ik nog meer met wat licht doet tijdens situaties en ik denk langer na over waar het licht vandaan komt, zo stel ik het dan in en check ik het op de lichtmeter. Door het uit te printen kan je het beeld ook beter beoordelen, kijk je er wat langer na en ben ik op zoek gegaan naar eist mogelijkheden. Door dat je het niet analoog de belichting kan veranderen kijk je breder en zoek je mogelijkheden waar het beeld zelf voor leent. Met het concept in mijn achterhoofd ben ik gaan knutselen. Ik ben hierdoor ook erachter gekomen dat je meer met prints kan doen; vouwen, rechtop laten staan, verdubbeling, twee beelden over elkaar heen. Je kijkt naar vorm, beweging, texturen, enz. Er ontstaan ook spannende beeldcomposities waar ik zelf niet zo snel op zou komen of voor zou kiezen.

Conclusie; controle loslaten kan zeker voor mij werken, er kunnen beelden ontstaan waar je van te voren niet over na hebt gedacht, veel experimenteren, het zit minder in je hoofd. Op een andere manier je beeld bekijken, tevens vind ik ook dat ik nu een afstand creëer en het beeld niet meer zie als een foto.
3 weergaven