Sara Blokland - zelfportret perspectieven

Tijdens de les gingen we kijken naar verschillende perspectieven. In tweetallen mochten we als eerste van elkaar een foto maken uit regie van de fotograaf;


Wiebe van Maaike. Maaike van Wiebe

Ik zag een spiegel staan in ons schoolgebouw. Ik ken Wiebe niet zo, des meer de uitdaging die ik had. Ik zie Wiebe als een hele vrolijke jongen, ik moet vaak met hem lachen en hij lacht gewoon heel graag. Maar ik merk ook dat ondanks zijn grote glimlach ook meer aan de hand is. Vandaar dat ik heb tegenover zichzelf wilde zetten in de spiegel met twee gedachtes. Als je in de spiegel naar jezelf kijkt vind ik het 1. positief dat je naar jezelf kan kijken met een glimlach maar ook 2. dat jezelf kan aankijken en soms even streng tegen jezelf moet praten.


Daarna moesten we de fotograaf regisseren hoe ik zelf graag op de foto gezet wil worden.


Ik wilde iets doen doen met een compositie en vorm. Ik ben zelfbewust van deze houding omdat ik weet van mezelf dat ik dat een leuke houding vind en er dan wel goed op sta. Wiebe wilde graag dat ik ook op de foto kwam te staan. Hij wilt nooit alleen op de foto dus vandaar deze foto gemaakt in de tv. Hij vond het spannend dat wij niet al te goed te zien waren.


Als laatste mochten we een selfie maken alleen.


Ik had hier gekozen voor een spannende hoek, ik vind zelf leuk dat het lijkt alsof ik hier zweeg. Ik vind het ook grappig dat mijn haren zo zweven alsof de wind ze meeneemt. Normaal neem ik totaal andere selfies en wilde nu mezelf meer uitdagen dan een portret (van voren) selfie.


Ik heb hiervan geleerd dat het interessant is om vanuit de fotograaf verschillende perspectieven aannemen. Een selfie zal meer zeggen over de geportretteerde dan een foto vanuit de fotograaf genomen. Ik heb dit later ook toegepast toen ik een 83-jarige vrouw ging fotograferen.

De eerste foto heb ik gemaakt vanuit mijn perspectief. Ik leerde Anke kennen als een sociaal persoon maar wel beetje op de achtergrond. Daarnaast is dit haar vaste plek in haar huis waar ze altijd zit. De foto van haar man is heel belangrijk voor haar dus die moest op de foto met haar. De tweede foto is vanuit haar perspectief. Ze wil liever niet in de camera kijken normaal dus vandaar deze zit. En de laatste is een selfie, waar ik ook nog een interessante video van heb.
4 weergaven