BEELDSPRAAK - STATEMENTS

Bijgewerkt op: 17 jun. 2019

Quote van SALLY MANN.

''Je kunt als fotograaf veel regisseren maar de persoon op de foto ‘maakt’ het. Wat een mooi gegeven is, hij geeft je een cadeautje.''


Je kunt een portret technisch helemaal perfect doen, zoals licht, compositie, standpunt, styling, enz. Maar als de portretteerde weinig emotie geeft dan zal het nog steeds een ‘net niet’ foto zijn. Dit zijn cadeautjes die je het liefst wilt ontvangen. Daarom vind ik het belangrijk dat ik eerst een gesprek heb met de persoon die ik fotografeer, oprechte interesse tonen en degene beter leren kennen dan alleen weten hoe degene heet en wat hij in het dagelijks leven doet. Ik ben altijd erg nieuwsgierig wat een persoon zo heeft mee gemaakt in het leven, tuurlijk zal ik geen super persoonlijke dingen vragen, dat moet vanuit de andere kant komen als het daarop komt. Ik vind dat je veel tijd in de portreteerde moet steken. Ook mensen die je op straat tegen komt, die ik graag op de foto wilt hebben. Natuurlijk snap ik dat levensverhalen je niet zo op straat kan gooien, dat zou een beetje onwennig zijn. Maar als ik eenmaal iemand zijn aandacht en goedkeuring heb probeer ik wel alles ervan te maken wat ik dan in me heb. Zijn toestemming zie ik dan ook als een duidelijk ja. Heeft degene geen tijd heb ik liever dat ik een andere keer in de toekomst met degene afspreek als de ander daar ook voor open staat.


Quote female writer DOROTHY ALLISON

''If you don’t break out in a sweat of fear when you write, you are not writing well enough.”


Ik sluit me hier volledig bij aan. Ik vind dat ik mezelf bij elke opdracht of project me volledig erin moet storten. Ik heb uitdaging nodig en die creeer je zelf. Ik zie ook aan mijn fotografie dat de betere die ik maak dat dat komt als ik mezelf push. Het is niet persee dat er angst is maar wel een bepaalde gezonde spanning wat ik krijg bij het fotograferen van nieuwe projecten.


QUOTE Berenice Abbott, Amerikaans fotograaf (1898 - 1991)

''Fotografie leert je om te kijken. ''


Kort maar krachtige citaat van deze Amerikaanse fotograaf. Sinds ik echt toegewijd bezig ben met fotografie ga je op een andere manier naar de wereld kijken. Ik zoek overal betekenissen achter of ik bedenk er een verhaal bij. Zoals nu bij de opdracht van Daan ben je bezig met het betekende van het beeld. Je wilt verhalen genereren. niet te veel weggeven van wat je ermee wilt vertellen. De kijker moet een eigen invulling geven of fantasieën erover hebben. Je moet ze aan het denken laten. Nu ga ik zoveel andere dingen zien in de wereld en zie ik dat 3 bomen bij elkaar ook een broccoli kunnen zijn. Je gaat anders kijken naar dingen en expliciet naar de vormen ervan. Dit ga je zien zonder nog in de zoeker te kijken maar wanneer je eenmaal het beeld in je hoofd hebt en je gaat het fotograferen ga je kijken naar compositie, standpunt, enz. Dat ga je ook goed kijken naar hoe je iets in je beeld wilt hebben. Maar naar fotografie van andere fotografen te kijken leer mij ook anders kijken. Zeker bij documentaire fotografie zit er achter elke foto een verhaal. Hoe zij die vertellen geeft je weer nieuwe invalshoeken.
1 weergave