THE FLOATING POPULATION - Nadine Stijns

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2020

Onze lerares Nadine is veel bezig met subculturen. Mijn interesses liggen hier ook. Haar project die de uiteindelijke naam: The floating Population kreeg, gaat over de Chinese landelijke arbeidsimmigratie.


Ze begon te fotograferen met de gekleurde ingewikkelde lakens. Daarin deden de chinezen hun spullen en wikkelde dit in een laken die ze daarna nog steeds konden gebruiken als laken dus niet als echte tas. Ze heeft de kleurrijke pakketten express gefotografeerd op een midden grijs achtergrond. Zo komen de kleuren er naar voren maar ook zijn deze vloeren heel typisch voor de Chinese cultuur. Nadine denkt heel goed na over hoe ze haar beeld presenteert, de inhoud is erg belangrijk voor haar. Ze heeft het boek zo vormgegeven om alles in het echt vanaf papier te fotograferen. De schaduwen onder de foto's komen daarom ook echt van de directe flits en niet opgemaakt in photoshop.


Stap 1 is bij Nadine de fotografie maar zij gaat veel verder dan fotografie. Wat is de echte message achter het project. Dit probeert ze te vertalen in haar exposities. Ze kijkt naar de betekenis en gaat daarmee verder. Er zitten veel lagen in haar werk, er is goed over nagedacht en dat vind ik erg goed werken ook als kijker. De producten die je verder in het boek zit naast de al gemaakte foto's zijn objecten zoals textiel, rubberen schoenen, een sok, stapels ansichtkaarten, bouwmaterialen posters. Hiermee verbeeld ze dus de stroom van arbeidsmigranten die tijdens de landbouwhervormingen in de jaren tachtig hun geboortegrond verlieten en op zoek gingen naar werk in de grote steden.


11 weergaven