Thomas Demand

Hij is een inspiratiebron voor mij omdat hij foto's zelf maakt door het bouwen van maquettes van papier. Zijn inspiratie komt van de foto van 9/11. Waar het papier ons omringt en normaal zijn wij omringt door papier.


Je ziet vooraan twee licht glimmende oppervlakken, eindeloze rijen knopjes en spullen met allemaal weer een ander reliëf. Hij bouwt dingen na die volstrekt andere eigenschappen hebben dan papier en tóch is het nauwelijks te zien dat alles van papier is. Juist dat maakt zijn werk zo indrukwekkend. ''Demand werkt volledig alleen; hij duldt geen anderen om zich heen. Zijn startpunt is een plaatje dat hij ziet in een krant, tijdschrift of op internet. De scène uit het plaatje maakt hij na met papier. Dan maakt hij daar een foto van. Het papieren bewijs vernietigt hij want, zo zegt hij zelf, waar zou hij dat allemaal moeten laten?''


Ondanks dat het lastig is om te geloven dat alles van papier is in zijn foto’s, wringt het ergens. Iets klopt er niet. Er wringt iets, de beelden zijn te glad, te gepolijst. In bovenstaande foto zie je na enig turen waarom. Al het papier dat gewoon ‘papier’ speelt, is onbedrukt. Lege, witte, grijze en bruine vellen liggen verspreid op de grond en op tafel. In een ‘normale’ kantoorsetting waren tenminste een deel van deze papieren bedrukt, én gevouwen trouwens.

1 weergave